Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-11-18

Kiralanan binek otomobile ait giderlerin indirimi hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 18.11.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-634
KONU : Kiralanan binek otomobile ait giderlerin indirimi hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı dilekçeniz ile; özel binek otomobilinizi işletme aktifine kaydetmeden ticari faaliyetlerinizde kullandığınız belirtilerek söz konusu aracı işletmenize kiralamanız halinde araca ait benzin ve masrafları gider yazmak ve katma değer vergilerini indirim konusu yapmak hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmiştir.

193 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU UYGULAMASI YÖNÜNDEN:

GVK.nun 40. maddesinde, safi kazancın tespitinde indirilecek giderler sayılmış olup; maddenin 5 numaralı bendinde, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, binek otomobile ait giderlerin safi kazancın tespitinde gider olarak gösterilebilmesi için otomobilin işletme tarafından kiralama yoluyla edinilmesi veya işletmenin aktifinde kayıtlı olması ve işte kullanılması gerekmektedir.

Ancak, Borçlar Kanununun 1. maddesinde "İki taraf karşılıklı ve birbirine uygun surette rızalarını beyan ettikleri takdirde, akit tamam olur." hükmü yer almaktadır. Diğer taraftan, sözleşmenin sözlük anlamı "hukuki sonuç doğurmak amacıyla iki veya daha çok kişinin, kuruluşun karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla gerçekleşen işlem, bağıt, akit, mukavele, kontrat" kira sözleşmesinin sözlük anlamı ise "kiralama işinde karşılıklı yükümlülükleri belirten resmi belge, kira kontratı" şeklindedir.

Yukarıda verilen kanun hükmü ve sözlük anlamlarından da anlaşılacağı gibi, kira akdi, borçlar hukukunu ilgilendiren ve dolayısıyla eşitler arasında meydana gelen ve borç ilişkisi adı verilen hukuksal sonuç doğuran bir işlemdir. Diğer bir ifade ile borç ilişkisi kavramı özel hukuk açısından tanımlandığında, alacaklı ve borçlu adı verilen iki taraf arasında meydana gelen ve borçlu olan tarafın alacaklıya karşı belli bir davranış biçiminde (edimde) bulunmakla yükümlü olduğu, alacaklının da borçludan bu davranış biçiminin yerine getirilmesini isteyebileceği (ifayı talep edebileceği) hukuksal bir bağdır.

Diğer taraftan, Muhasebenin Temel Kavramları arasında yer alan "kişilik kavramı" işletmenin işletme sahiplerinden ve üçüncü şahıslardan ayrı bir kişiliğe sahip olduğunu buna bağlı olarak da işletmeye konan varlıkların işletmenin kişiliğine ait olduğunu kabul eder. Buna göre, vergi uygulamasında da, mükellefin şahsi malvarlığının işletmenin malvarlığından farklı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir

Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, mükellefin kendisiyle karşılıklı iki taraf olması ve kendisi ile hukuki sonuç doğuracak sözleşme yapması mümkün olmadığından, bu şekilde yapılan bir sözleşmeye dayanarak mükellefin şahsi malvarlığına dahil aracının giderlerinin safi kazancın tespitinde dikkate alması söz konusu olamayacağı gibi, aracın işletmenin aktifine kaydedilmeden ticari işletme işlerinde kullanması durumunda da araca ait giderlerin ticari kazançtan indirmesi mümkün değildir.

3065 SAYILI KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU UYGULAMASI YÖNÜNDEN:

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

29/1-a maddesinde; mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri,

30/d maddesinde ise; Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı

hüküm altına alınmıştır.

Bu açıklamalar çerçevesinde; söz konusu araca ait olup Gelir Vergisi Kanunu uyarınca ticari kazancınızdan indirilmesi mümkün bulunmayan giderler için ödenen katma değer vergilerinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985