Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-10-25

Belediye Başkanlığı\'na kiraya verilen araçlara ilişkin vergiyi doğuran olayın ne zaman meydana geldiği ve belge düzeni hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 25.10.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.10-1882
KONU : Belediye Başkanlığı\'na kiraya verilen araçlara ilişkin vergiyi doğuran olayın ne zaman meydana geldiği ve belge düzeni hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı dilekçenizde, … Belediyesine vermiş olduğunuz otobüs kiralama işleminde vergiyi doğuran olayın hakedişin düzenlendiği tarihte mi, yoksa faturanın düzenlendiği tarihte mi meydana geldiği hususunda bilgi istenilmektedir.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinde, kurumlar vergisinin,mükellefin bir hesap dönemi içinde elde ettiği safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, bu kazancın tespitinde de GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Ticari kazancın tespitinde "dönemsellik" ve "tahakkuk esası" olmak üzere iki temel ilke geçerlidir. Tahakkuk esası ilkesinde, gelir veya giderin miktar ve mahiyet itibariyle kesinleşmiş olması, yani geliri veya gideri doğuran işlemin tekemmül etmesinin yanı sıra, bu işlemin miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağın veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir. Dönemsellik ilkesi ise, bu gelir veya giderin ilgili olduğu döneme intikalinin sağlanmasıdır. Dönemsellik, tahakkuk etmiş bir gelir için söz konusudur. Bu esaslar dikkate alındığında, bir gelir unsurunun, özel bir düzenleme bulunmadığı sürece, mahiyet veya tutar itibariyle kesinleştiği dönem kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.

Buna göre, Şirketiniz tarafından gerçekleştirilen araç kiralama işlemlerinde, ödemenin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın kiralama sözleşmesinde belirtilen kira bedeliödeme tarihi itibariyle gelir tahakkuk etmiş sayılacak ve ilgili dönem kurum kazancına dahiledilerek vergilendirilecektir.

KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN:

KDVK.nun 1/1. maddesinde, Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zırai ve serbest meslek faaliyeti kapsamındaki teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 10. maddesinin (a) bendinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde malın teslimi veya hizmetin yapılması; (b) bendinde, malın tesliminden önce veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında (c) bendinde ise kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutat olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması ile vergiyi doğuran olayın meydana geleceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükümler çerçevesinde, otobüs kiralama işlemi KDVK.nun 1/1. maddesi uyarınca katma değer vergisine tabidir.

Söz konusu kiralama işleminde kısım kısım hizmet ifası bulunduğundan, bu işleme ait vergiyi doğuran olay her bir kısmın ifa edildiği tarihte (ayda) meydana gelmektedir. Dolayısıyla, her bir kısma ait faturanın hizmetin gerçekleştiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi ve faturada yer alan bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin de ilgili dönemde beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Öte yandan, söz konusu hizmete ait bedelin tahsil edilip edilmemesi veyahut sözleşme gereği hakedişin düzenlendiği tarihte tahsil edilmesi Katma Değer Vergisi Kanunu açısından bir hüküm ifade etmemektedir.

Bilgilerinize rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985