Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-09-05

Serbest bölgede faaliyet gösteren firmanın Türkiye içinden fason iş almasının Gelir Vergisi ve KDV Kanunu açısından durumu hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 05.09.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.11-1469
KONU : Serbest bölgede faaliyet gösteren firmanın Türkiye içinden fason iş almasının Gelir Vergisi ve KDV Kanunu açısından durumu hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … Serbest Bölgesinde tekstil alanında faaliyet gösteren firmanızın Türkiye içinden serbest bölgeye çeşitli firmalardan fason olarak iş alması, alınan malların fason dikim ve işçiliğinin yapılıp fatura edilmesinin Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisi Kanunları açısından değerlendirilmesi talep edilmektedir.

 

  • GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

193 sayılı GVK.nun 37. maddesinin birinci fıkrasında her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş, maddenin üçüncü fıkrasında Kanunun 66. madde hükmü mahfuz kalmak kaydıyla kollektif ortaklıklarda ortakların, adi veya eshamlı komandit ortaklıklarda komandite ortakların ortaklık karından aldıkları paylar şahsi ticari kazanç hükmünde olduğu belirtilmiştir.

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 1. maddesine göre serbest bölgelerin amacı ihracat için yatırım ve üretimi artırmak, yabancı sermaye ve teknoloji girişini hızlandırmak ekonominin girdi ihtiyacını ucuz ve düzenli şekilde temin etmek, dış finansman ve ticaret imkanlarından daha fazla yararlanmak olarak belirlenmiştir.

25.11.2008 tarih ve 27065 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5810 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 7. maddesi ile değişik 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3. maddesinin ikinci fıkrasında,

 

"Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar;

Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisnanın 193 sayılı GVK.nun 94. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15. ve 30. maddeleri uyarınca yapılacak tevkifata etkisi yoktur.

Bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85 ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır. Bu oranı % 50 ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Yıllık satış tutarı bu oranın altında kalan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte tahsil edilir.

Bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan müstesnadır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir."

hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, Şirketinizin İstanbul Trakya Serbest Bölgesindeki faaliyetlerine ilişkin olarak; faaliyet ruhsatınızda belirtildiği şekilde üretim faaliyetiyle sınırlı olmak üzere bu bölgelerde gerçekleştirdiğiniz faaliyetler dolayısıyla elde ettiğiniz kazançların, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yıllık vergileme döneminin sonuna kadar gelir vergisinden istisna olması gerekmektedir.

Ancak, Türkiye içinden fason iş almanız kendi üretim faaliyetiniz kapsamında olmadığından bu faaliyetinize ilişkin kazançlarınızın istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

 

    1. KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

1. maddesinde; Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin ve her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV ye tabi olduğu,

4/1. maddesinde; hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu ve bu işlemlerin bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği,

6/b maddesinde; işlemlerin Türkiye'de yapılmasının hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği,

11/1-a maddesinde; ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler ile serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetlerin KDV den istisna olduğu,

12/1. maddesinde; fason hizmetlerin serbest bölgelerdeki müşterilere yapılmış sayılması için

 

      1. Fason hizmetin serbest bölgelerde faaliyet gösteren müşteriler için yapılmış olması,

         

      2. Fason hizmetten serbest bölgelerde faydalanılması,

gerektiği;

17/4-ı maddesinde ise; serbest bölgelerde verilen hizmetlerin KDV den istisna olduğu,

hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetlerde istisna uygulaması ile ilgili olarak 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/1) bölümünde; 5766 sayılı Kanunun (12/e) maddesi ile KDV Kanununun 11 ve 12. maddelerinde değişiklik yapılarak, serbest bölgedeki müşteriler için yapılacak fason hizmetlerin ihracat istisnası kapsamına alındığı, bu istisna uygulamasında fason hizmetin, bir malın mülkiyet ve tasarruf hakkı devralınmaksızın ücreti karşılığı belirli işlemlere tabi tutularak/işlemlerden geçirilerek tasarruf veya mülkiyet hakkı sahibine iade edilmesini ifade edeceği ve buna göre, serbest bölgeden gönderilen ana madde ve malzemelerin, yurt içinde bulunan işletmelerde çeşitli işlemlere tabi tutulduktan sonra yeniden serbest bölgeye gönderilmesi suretiyle verilen fason hizmetlerin istisna kapsamında değerlendirileceği açıklamasına yer verilmiştir.

Bu açıklamalara göre;

 

  • Serbest bölgede tekstil imalatı işi yapan firmanızın Türkiye içinden çeşitli firmalara serbest bölgede yaptığı fason hizmetler KDV Kanununun 1 ve 6. maddeleri kapsamında KDV ye tabi olacaktır.

     

  • Serbest bölgeden gönderdiğiniz ana madde ve malzemelerin yurtiçinde bulunan firmalarca çeşitli işlemlere tabi tutulduktan sonra yeniden serbest bölgeye gönderilmesi suretiyle verilen fason hizmetler ise KDV Kanununun 11/1-a maddesi gereğince KDV den istisna olacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985