Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-06-08

Net ücret ve şahıs sigorta pimleri ile bireysel emeklilik katkı paylarının ücret matrahından indirimi Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 08.06.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-63-2-386
KONU : Net ücret ve şahıs sigorta pimleri ile bireysel emeklilik katkı paylarının ücret matrahından indirimi Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … Belediyesinde sözleşmeli personel olarak çalıştığınızı, sözleşmeye göre tarafınıza net ücret ödendiğini belirterek, şahsınız, eşiniz ve çocuğunuz adına ödediğiniz sağlık ve eğitim şahıs sigortası primleri ile bireysel emeklilik katkı paylarının vergi matrahınızın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı, yapılması halinde oluşan vergi farkının tarafınıza ödenip ödenmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.

193 sayılı GVK.nun 61. maddesinde;

 

      "Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez."

63. maddesinde;

 

      "Ücretin gerçek safi değeri, işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler toplamından aşağıdaki indirimler yapıldıktan sonra kalan miktardır.

3. Sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye'de kain ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları,

İndirim konusu yapılacak prim, aidat ve katkıların toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin % 10'unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta poliçeleri için ödenen primlerde, ödendiği ayda elde edilen ücretin % 5'ini) ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu oranı % 20 oranına kadar (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta poliçeleri için % 10 oranına kadar) artırmaya ve belirtilen haddi asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir."

Hükümlerine yer verilmiştir.

Buna göre, ücretliye ödenen ücretlerin vergilendirilmesinde öncelikle GVK.nun 63. maddesinde belirtilen indirimler yapılmak suretiyle safi tutar tespit edilir. Tespit edilen vergi matrahı üzerinden de 103. maddede belirtilen vergi tarifesine göre gelir vergisi hesaplanır.

Bu nedenle, bireysel emeklilik ve şahıs sigorta primleri gelir vergisi matrahından indirilmek suretiyle kalan tutar üzerinden stopaj gelir vergisi hesaplanması nedeniyle çalışanların brüt ücretlerinde ilave bir artışa neden olmamaktadır. Dolayısıyla, bireysel emeklilik ve şahıs sigorta prim tutarlarına isabet eden verginin, çalışana yansıtılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985