Yazı fontu: Boyutu:
 

2014-07-15

SGK’NIN MALİ TATİL ÇELİŞKİSİ MESLEK MENSUPLARINI CEZA UYGULAMASI İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKIYOR.


İstirahat raporu alan sigortalıların çalışmadıklarına dair bildirimin SGK’ya gönderilme süresi 2/3/2013 tarih ve 28575 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ile yeniden belirlenmiş, gönderilme şekli ise 2013/19 sayılı genelge ile değiştirilmiştir.

Yapılan bu değişiklikler sonrasında, istirahat raporu almış sigortalılara ilişkin çalışılmadığına dair bildirimin gönderilme süresi, işyerinin özel sektör işverenine ait olması halinde en geç istirahat süresinin bittiği tarihi izleyen ayın 23’üne çekilmiş, ayrıca çalışılmadığına dair bildirimlerin aylık prim ve hizmet belgeleri ile (e-Bildirge kanalıyla) yapılmasına da imkan sağlanmıştır.

Çalışılmadığına dair bildirimlerin aylık prim ve hizmet belgeleri ile ve istirahat süresinin bittiği tarihi izleyen ayın 23’üne kadar yapılmasına imkan sağlanması, meslek mensubu arkadaşlar arasında gayet olumlu bir düzenleme olarak görülmüş ise de bu imkanın mali tatil döneminde kısıtlanması bazı sorunları da beraberinde getirmiştir.

Şöyle ki,5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 2 nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğe göre, aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesi gereken yasal süresinin son günü mali tatile rastlar ise belgenin verilmesi gereken yasal süre 27 Temmuza (2014’de 31 Temmuza) kadar uzuyor. Ancak istirahat raporu alan sigortalılara ilişkin çalışılmadığına dair bildirim mali tatil kapsamına girmeyen işlemler arasında yer aldığından, bildirim aylık prim ve hizmet belgesi ile yapılıyor olsa bile süre uzatılmayarak 23 Temmuz’da sona ermektedir.

Bu durumda 2013/19 sayıl Genelgede yer alan “aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni olarak geçen 01 kodu ile (istirahat) bildirilen sigortalılar için bu bildirim çalışılmadığına dair bildirim yerine geçer.” ifadesinden yola çıkarak Haziran ayında istirahat almış sigortalılarınızın eksik gün nedenini 01 olarak işaretleyip e-Bildirge ile 24 Temmuz ila 31 Temmuz arasında gönderirseniz, aylık prim ve hizmet belgelerinizi mali tatile rastlaması nedeniyle süresi içinde göndermiş sayılıyorsunuz, ancak çalışılmadığına dair bildirimi geç yapmış olmanız nedeniyle idari para cezasına maruz kalıyorsunuz.

Başka bir anlatımla aynı belge ile yapılan bir bildirim süresi içinde yapılmış sayılırken, diğer bildirim süresi dışında yapılmış sayılıyor.

Bu çerçevede her iki bildirimin de aylık prim ve hizmet belgesi ile yapılıyor olması nedeniyle çalışılmadığına dair bildirimlerin de mali tatil kapsamındaki işlemler arasında değerlendirilmesi gerektiği kanaati oluşmaktadır.

Mevcut Tebliğ hükümleri doğrultusunda 2014 yılı Haziran ayında istirahatli olan sigortalılara ilişkin çalışılmadığına dair bildirimlerden dolayı bu şekilde bir ceza ile karşılaşmamanız için önünüzde iki alternatif var. Ya aylık prim ve hizmet belgelerinizi 23 Temmuza kadar vereceksiniz ya da istirahatli olan sigortalılarınıza ait bildirimlerinizi çalışılmadığında dair bildirim ekranından 23 Temmuza kadar yapıp, aylık prim ve hizmet belgelerinizi de 27 Temmuza kadar göndereceksiniz.

Çalışılmadığına dair bildirimlerin mali tatil kapsamında değerlendirilmeyerek belge verme süresinin uzatılmama nedeni olarak her ne kadar istirahat raporu alan sigortalıların geçici iş göremezlik ödeneklerinin geciktirilmeksizin ödenmesi gerekçe olarak gösterilmiş olsa da, bu düzenlemenin evvelce istirahat raporu alan sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneğinin çalışılmadığına dair bildirim girişi yapıldıktan sonra ödendiği dikkate alınarak yapıldığı, ancak 2013/19 sayılı Genelge ile geçici iş göremezlik ödeneklerinin çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılmadan ödenmesine imkan sağlandığı göz önüne alındığında, bu bildirimin mali tatil süresinin sonuna kadar yapılmasına izin verilmesi halinde sigortalılar açısından herhangi bir hakkı kaybından söz edilmesi de mümkün olamayacaktır.

Dolayısıyla, çalışılmadığına dair bildirimlerin mali tatil süresi içindeki iş ve işlemler arasında sayılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.

Aksi halde mali tatil dönemi içinde bir çok işveren idari para cezasına maruz kalabileceğinden, bu durum işverenlerimizi, en çok da meslek mensubu arkadaşları zor durumda bırakacaktır.

S.M.M.M. Lütfi GÜLBENK

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985