Yazı fontu: Boyutu:
 

2019-11-26

Vergi Usul Kanunu Uygulamaları


  TARİH : 26.11.2019
SAYI : 48816587-105[2018]-E.62475
KONU : Vergi Usul Kanunu Uygulamaları

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 126 ncı maddesi ile 27.06.1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek madde 20 ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Uygulamasına Dair Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğin 28. maddesi doğrultusunda il özel idareleri, belediyeler ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri ve bağlı kuruluşlarında 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi ve Kamu İhale Genel Tebliğinin 78. madde hükümleri kapsamında personel çalıştırılmasına dayalı hizmetleri yürütmeye ilişkin işlemleri gerçekleştirmek üzere kurulmuş olduğu, 13 personelinizin olduğu, tek faaliyetinizin bu işçileri kadroya almak ve istihdam etmek olduğu, bağlı olduğunuz … Belediyesinden işçi maaşları ve vergi-SGK prim ödemeleri açısından şirketinize para aktarımı yapıldığından bahisle, şirketinize … Belediyesi tüzel kişiliği tarafından yapılan söz konusu para aktarımları için fatura düzenlemek zorunda olup olmadığınız, eğer düzenlenecekse faturada ayrıca KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı hakkında bilgi talep edilmektedir.

I. Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun;

• (1/1) maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu, aynı maddenin ikinci fıkrasında; ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliğinin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre; Gelir Vergisi Kanununda açıklık bulunmadığı hallerde, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit olunacağı,

• (4/1) maddesinde, hizmetin teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu ve bu işlemlerin bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi, şekillerde gerçekleşebileceği,

• 28. maddesinde ise, katma değer vergisi oranının, vergiye tabi her bir işlem için % 10 olduğu, Cumhurbaşkanının bu oranı, dört katına kadar artırmaya, % 1'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası ve inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkili olduğu

hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, KDV oranları Katma Değer Vergisi Kanununun 28. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

Sözü edilen BKK eki (I) sayılı listenin 20. sırasında; "İl özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerine, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak, birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası bunlara ait şirketler tarafından doğrudan sunulan 04.01.2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen personel çalıştırılmasına dayalı hizmetler" ifadesine yer vermek suretiyle bu hizmetlere %1 oranında KDV uygulanması kararlaştırılmıştır.

Buna göre, … Belediyesinin, şirketinizden personel teminine ilişkin olarak almış olduğu hizmetleri, Kamu İhale Kanununun 62. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında olması halinde %1 oranında, bu kapsamda olmaması halinde ise %18 oranında KDV'ye tabidir.

II. Vergi Usul Kanunu Yönünden:

213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

• 227. maddesinde, "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.

...

Bu Kanuna göre kullanılan veya bu Kanunun Maliye ve Gümrük Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak, kullanma mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen zorunlu bilgileri taşımaması halinde bu belgeler vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılır.

...",

• 229. maddesi, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.",

• 231. maddesi, "Faturanın düzenlenmesinde aşağıdaki kaidelere uyulur:

...

5. Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

...",

• 232. maddesi, "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

2. Serbest meslek erbabına;

3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

5. Vergiden muaf esnafa.

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlara da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler…"

hükümlerine amirdir.

Diğer taraftan, fatura tahakkuka ilişkin bir belge olduğundan düzenlenmesi bedelin ödenmesine değil, malın teslimine veya hizmetin ifasına bağlı olup, malın teslimi veya hizmetin ifasından itibaren yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.

Buna göre, şirketinizce, … Belediyesine verilen personel temini hizmetine ilişkin olarak yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde adı geçen Belediye adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985