Yazı fontu: Boyutu:
 

2013-08-16

Et ve et ürünleri imalatında kullanılan makinelerin amortisman oranı hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 16.08.2013
SAYI : 70280967-105[313-2013/6]]-154
KONU : Et ve et ürünleri imalatında kullanılan makinelerin amortisman oranı hk.

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı et ve et mamullerinin imalatı faaliyetinden dolayı kayıtlı mükellef olduğunuz, faaliyet alanınızın sucuk, sosis, salam, jambon pastırma, kavurma, köfte, işlenmiş dana eti, işlenmiş piliç ve hindi eti vb. ürünlerden oluştuğunu belirterek söz konusu mamullerin üretiminde kullanılan makine ve teçhizatların amortisman oranı hakkında görüş talep etmiş bulunmaktasınız.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5024 sayılı Kanunla değişen 315 inci maddesinde; mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa edecekleri ve ilan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükme istinaden belirlenen oranlar, iktisadi kıymetlerin kullanıldıkları yerler itibariyle 339, 365, 389, 399, 406 ve 418 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekindeki listede gösterilmiş ve uygulamayla ilgili gerekli açıklamalara yer verilmiştir.

Öte yandan 339 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "2. Sektörel Ayrım ile 1-6 Bölümleri Arasında Yer Alan Genel Sınıflama Arasındaki İlişki" başlıklı bölümünde "333 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 1-6 bölümleri arasındaki sınıflamalar, tüm mükellefler için ortak hükümler içermekte ve bu iktisadi kıymetler genel olarak tüm sektörlerde ana faaliyete ilişkin aşamaların dışında kullanılan iktisadi kıymetlerden oluşmaktadırlar. Sektörel sınıflamalarda yer alan iktisadi kıymetler ise mükelleflerin faaliyet konuları dikkate alınarak tespit edilen ve bizzat üretim, imalat, hizmet vb. aşamalarda kullanılan iktisadi kıymetlerdir. Böylece, mükellefler öncelikle faaliyette bulundukları sektörü tespit ederek hangi iktisadi kıymetin hangi sınıflamaya dahil olduğunu belirleyeceklerdir. İlgili sektörde ismen belirtilmeyen ancak 1-6 bölümleri arasında yer alan iktisadi kıymetler ise 1-6 bölümünde gösterilmiş olan faydalı ömürleri üzerinden amortismana tabi tutulacaklardır.

Sektörel sınıflamada ismen belirtilmeyen iktisadi kıymetlerin 1-6 arasındaki sınıflardan herhangi birinde yer alması durumunda öncelikle 1-6 arasında yer alan amortisman oranları üzerinden amortismana tabi tutulmaları gerekmektedir..." açıklaması,

Aynı Tebliğin "4. Birden Fazla Sektörel Sınıflamada Yer Alan İktisadi Kıymetler" başlıklı bölümünde ise "333 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve bu tebliğe ekli listede yer alan ve birden fazla sektöre ilişkin işlerde kullanılan veya birden fazla ürünün imalatında ya da üretiminde kullanılan iktisadi kıymetler için söz konusu tebliğlerle tespit edilen en yüksek faydalı ömre ve en düşük amortisman oranına sahip olan sektöre ait faydalı ömür ve amortisman oranı üzerinden amortisman uygulaması yapılacaktır." açıklaması yer almaktadır.

Bu tebliğe göre, mükellef aktifine kayıtlı bir iktisadi kıymeti farklı sektörlerde kullanıyorsa, bu iktisadi kıymet için tespit edilen en yüksek faydalı ömre ve en düşük amortisman oranına sahip olan sektöre ait faydalı ömür ve amortisman oranı üzerinden amortisman ayıracaktır.

Diğer taraftan, 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli listenin

 

  • "14. Balık yağı, balık unu, yaş meyve, kuru meyve, sucuk pastırma, nebati yağ, süt ve süt mamulleri imalatında kullanılan iktisadi kıymetler ve özel araç gereçler" ayrımında bu kapsama giren iktisadi kıymetlerin faydalı ömrünün 8 yıl, amortisman oranının da %12.50 olarak,

     

  • "17. Diğer Gıda ve Benzeri Ürünlerin İmalatı: ( 11, 12,13,14,15,16) numaralı sınıflarda yer almayan yiyecek ve içeceklerin üretiminde kullanılan iktisadi kıymetler" ayrımında bu kapsama giren iktisadi kıymetlerin faydalı ömrünün 12 yıl, amortisman oranının da %8.33 olarak

dikkate alınmak suretiyle amortismana tabi tutulması gerektiği açıklanmıştır.

Kurumunuzca tek bir ürününün imalatında kullanılan iktisadi kıymetler için iktisadi kıymetin bulunduğu sektöre göre amortisman ayrılması gerekir. Ancak birden fazla ürünün imalatında kullanılan iktisadi kıymetler için en yüksek faydalı ömre ve en düşük amortisman oranına sahip olan sektöre ait faydalı ömür ve amortisman oranı üzerinden amortisman ayrılması gerekmektedir.

Bu itibarla, et ve et ürünlerinin imalatında kullanılacak iktisadi kıymetler için özel bir belirleme yapılmadığından söz konusu kıymetlerin "17. Diğer Gıda ve Benzeri Ürünlerin İmalatı: (11, 12,13,14,15,16) numaralı sınıflarda yer almayan yiyecek ve içeceklerin üretiminde kullanılan iktisadi kıymetler" ayrımında değerlendirilerek faydalı ömrünün 12 yıl, amortisman oranının da %8.33 olarak dikkate alınmak suretiyle amortismana tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985